maandag 29 oktober 2012

Vakantie Ecuador/ Galápagos eilanden: (Sawadee) 12 dgn


1.   inleiding
2.   de reisroute
3.   de heenreis
4.   Quito
5.   de boot
6.   programma Galápagos eilanden
7.   de fauna op het land
8.   snorkel-avonturen
9.   andere dingen
10. de laatste dagen
11. terugblik

1. Inleiding
Op 14 oktober stapten Marc en ik uitgezwaaid door Anita het vliegtuig in op weg naar onze eerste bestemming: Quito, de hoofdstad van Ecuador. Na twee dagen zouden we dan doorvliegen naar ons hoofdbestemming: de Galápagos eilanden, ook wel Galápagos genoemd. Dit zijn een verspreide groep eilanden ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan zo´n duizend kilometer ten westen van Ecuador. De eilanden zijn geologisch gezien erg jong en er leven vele endemische soorten planten en dieren. Dé bestemming voor natuurliefhebbers en fotografen! De Galápagos eilanden ontlenen hun bekendheid en wetenschappelijke betekenis aan het bezoek van Charles Darwin in 1835, als onderdeel van zijn 5 jaar-durende reis om de wereld met HMS Beagle. Teruggekeerd in Engeland publiceerde Darwin zijn evolutieleer.

2. De reisroute
14 oktober: vlucht naar Quito - aankomst Quito
15 oktober: Quito
16 oktober: vlucht vua Guayaquil naar Galápagos - aankomst Galápagos: Isla Baltra en Isla Mosquera
17 oktober: Isla Genovesa
18 oktober: Isla Plaza Sur en Isla Santa Fe
19 oktober: Isla de San Cristóbal
20 oktober: Isla Española: Bahia Gardner en Punta Suarez
21 oktober: Isla Floreana: Post Office Bay en Punta Cormorant
22 oktober: Isla Bartolomé - Sullivan Bay
23 oktober: Isla North Seymour - vlucht via Guayaquil terug naar Quito
24 oktober: vlucht naar Amsterdam via Guayaquil
25 oktober: aankomst in Amsterdam
Kaart Galápagos
3. De heenreis
Wij vlogen rechtstreeks per KLM in twaalf uur naar Quito. Prima gegaan, alleen de beperkte beenruimte blijft een probleem op zo´n lange vlucht. De reis via Quayaguil naar Baltra op de Galápagos eilanden duurde drie uur met Aerogal (prima vliegtuig en bemanning, en met personal screen)

4. Quito
Wij verbleven twee dagen in Quito in hotel Dann Carlton (http://danncarltonquito.com/es/). Een prima hotel vijftien minuten rijden van het vliegveld.
Gratis wifi en een uitgebreid ontbijtbuffet. Dag na aankomst een hele dag doorgebracht in het oude centrum van Quito en ondermeer de Catedral Metropolitana bezocht. Bij het Palacio de Gobierno de Ecuador vielen wij met onze neus in de boter: de president met zijn familie verscheen op het bordes bij een parade van Ecuodoraanse huzaren. We werden getrakteerd op een lange toespraak, maar de inhoud daarvan was ons niet geheel duidelijk. Eind van dag bezoek gebracht aan het Parque La Carolina.
´s Avonds lekker gegeten in een Japans restaurant vlakbij het hotel.
Ik heb veel last gehad van het hoogteverschil met Nederland (Quito ligt namelijk op een hoogte van 2850 meter): overdag moe, licht gevoel in het hoofd en kortademig bij geringe inspanning en ´s nachts breath holding spells (dit alles waarschijnlijk in combinatie met een jetlag). Niet fijn.

5. De boot
Op dag 3 werden we om 6.15 uur opgehaald bij ons hotel om naar het vliegveld te gaan. Om 13.00 uur stonden we met beide benen op ons eerste eiland van de Galápagos: Isla Baltra. We maakten kennis met ons internationale reisgezelschap: één Engelse, één Ierse, twee Canadezen en tien Australiërs. Per bus werden we vervoerd naar de haven waar we met een motorsloep werden afgezet bij ons verblijf voor de komende acht dagen: het jacht San Jose. Een schip met twee dekken, acht twee-persoons hutten, een achtkoppige bemanning en Fabian, onze gids.

Deck Plan/ Video San Jose


6. Programma Galápagos eilanden
Het dagprogramma zag er grofweg de komende dagen als volgt uit:
5.30 uur: opstaan (ja wel, het is tenslotte vakantie)
6.00 uur: landing op de kust: wandeling van ongeveer twee uur
8.30 uur: ontbijt: klein buffet
10.30 uur: snorkelen (langs de kust): 45-60 minuten met wetsuit
12.30 uur: lunch: klein buffet, warm
14.30 uur: snorkelen (langs de kust): 45-60 minuten met wetsuit
16.00 uur: landing op de kust: wandeling van ongeveer twee uur
18.30 uur: briefing wat de volgende dagen zouden gaan doen
19.30 uur: diner: klein buffet, warm
21.30 uur: werden de motoren gestart om naar de bestemming van de volgende dag te varen
21.30-22.00 uur: bedtijd
briefing
Landing op het strand ´s morgens vroeg
Amanda met jong sea lion
7. De fauna op het land
De Galápagos-archipel wordt ´s werelds grootste planten- en dierentuin genoemd. Door de vulkanische oorsprong en zeer geïsoleerde ligging komen er vele bijzondere diersoorten voor die nergens anders op aarde voorkomen. Bij onze wandelingen hebben we heel veel dieren gespot, zoals: Sally Lightfood krabben, spookkrabben (ghost crabs), albatrossen (waved albatrosses), Californische zeeleeuwen (California sea lions), reuzenschildpadden (Galágos tortoise of Galápagos giant tortoise), blauwvoetgenten (blue-footed boobies), buizerds (buzzards), zwaluwstaartmeeuwen (swallow-tailed gulls), pelikanen (pelicans), grote fregatvogels (great frigatebirds), spotlijsters (mocking birds), gele zangers (yellow mangrove warbles), velduilen (short-eared owls) en zeeleguanen (marine iguanas). Tussen haakjes de Engelse termen, omdat de gids alles in het Engels vertelde. Helaas geen flamingo´s gezien, die waren tijdens ons verblijf aldaar de hort op. Alle dieren zijn allerminst schuw. Dat komt omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Verbazingwekkend hoe dichtbij je kunt komen.
Sally Lightfood crab
ghost crab
Watch out: ghost crabs are coming!
waved albatrosses
Watch out II: California seal lion is coming!
Dagje strand
Lekker gebadderd!
reuzenschildpad
foto masker boobie
grote fregatvogel
gele zanger
Leguaan I
Leguaan II (van dichtbij)
Leguaan III
Leguaan IV
8. Snorkel-avonturen
Snorkelen rond de kust van de verschillende eilanden is fantastisch! Helder water met 10-15 meter vrij zicht. Lavavelden onder water, maar ook wit zand. Koraal. Heel veel vissoorten: klein en groot met de meest exotische kleuren. 
Hoogtepunten voor mij waren:
- het onder water van heel dichtbij kunnen benaderen van zeeleeuwen terwijl ze met elkaar spelen, onder je door duiken of naast je zwemmen of als ze nieuwsgierig een kijkje komen nemen vlak voor je duikbril
- het waarnemen van dichtbij van een zwemmende of duikende reuzenschildpad
- zwemmende roggen van klein tot groot
- een verrassende ontmoeting met zes witpuntrifhaaien die aan het rusten waren achter een rotsblok
- het zich laten meevoeren met de golfslag in een nauwe spleet van de Kicker Rock (in de buurt van het eiland San Cristóbal).
- het zien van meerdere scholen van duizenden tonijnen.
Tip: huur of leen een wetsuit. Na een half uur is het water best wel koud èn als bescherming tegen de zon.
Zonsondergang
9. Andere dingen.......
Behalve het snorkelen, het lopen over rotsen, lavavelden en witte stranden ook oa het plaatsje Puerto Baquerizo Moreno bezocht op het eiland San Cristóbal, het op hetzelfde eiland gelegen natuurhistorisch museum en een breeding centre voor reuzenschildpadden. 
Marc in de haven van Puerto Baquerizo Moreno
Post (zonder postzegel) werd achtergelaten bij een verlaten brievenbus op een strandje van het eiland Floreana (Post Office Bay). De bedoeling is dat andere bezoekers deze post meenemen en in hun land van herkomst posten. Ook beklommen wij een uitzichtpunt op het eiland Bartolomé met uitzicht op de Pinnacle Rock. Op onze laatste ochtend nog een vaartochtje door de mangrove gemaakt waar we een paar schildpadden zagen en een groot aantal haaien. Video tocht mangrove


Video haai

10. De laatste dagen
Op 23 oktober vlogen we na afscheid genomen te hebben van de bemanning en het schip terug naar Quito. Die avond met de hele groep uit eten geweest in restaurant Zazu (http://www.zazuquito.com/en/home.html). Heerlijk gegeten, ook volgens Tripadvisor een aanrader (http://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g294308-d781062-Reviews-Zazu-Quito_Pichincha_Province.html).
De volgende dag konden wij uitslapen, want we werden pas om 13.00 uur opgehaald om richting vliegveld te gaan. Na een vlucht van ruim 14 uur terug (inclusief stop Guayaquil) aangekomen in Nederland.

11. Terugblik
Een heerlijke vakantie in een fantastische omgeving. Marc is een prima reisgenoot en we hebben allebei ons ding kunnen doen namelijk fotograferen. De groep was leuk, de gids goed en de bemanning van het schip zeer behulpzaam en vriendelijk. Goed weer (droog op één klein dizzy regentje na). Paar minpuntjes: de reis was relatief erg duur, het schip erg lawaaiig tijdens het varen (terwijl de reisorganisatie speciaal aangeeft dat de motoren zo zijn geplaatst dat het aangenaam rustig blijft in de hutten), het schip is geduid als "first class" maar de vraag is of het niet tot de "midrange" behoort, behoorlijk last gehad van hoogteziekte in Quito en de lange reis in verhouding tot de totale duur van de trip.
Op de foto!
Fotograferen is fun!

Geen opmerkingen: